fbpx
Brouwerij Bezoeken_Lunch_borrel_diner_speciaalbier_Maastricht_Maltezer_Bier_Brouwerij_Restaurant_Brasserie_Rondleiding_speciaalbier Cafe_Bierproeverij (40)

Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer

Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer kent een rijke geschiedenis. Zo is in deze brouwerij, die voormalig stadsbrouwerij de Ridder werd genoemd, het lokale welbekende Ridder Maltezer bier gebrouwen en daarnaast heeft ook de Wieckse Witte (afgestamd van de wijk Wyck) het levenslicht gezien in deze brouwerij. Nadat Heineken, die de brouwerij in 1982 overnam, de deuren sloot in december 2002, wordt er vanaf juni 2018 weer het bekende Maltezer bier gebrouwen. Voordat we u alles vertellen over stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer, nemen we u graag mee naar de geschiedenis van dit monumentale pand.

Geschiedenis

Het pand, gelegen aan de Maas in stadswijk Wyck, dateert uit 1825. Pas in 1857 werd dit pand gebruikt door de familie van Aubel om Ridder pils te brouwen. Rond deze tijd bruiste het in Maastricht nog van de brouwerijen, maar liefst 40 (micro-)brouwerijen maakte deel uit van de hoofdstad van Limburg. Dit aantal slonk tot een magere 9 brouwerijen in het jaartal 1940. De Ridder hield stand in deze moeilijke tijden en werd zelfs de laatste nog werkende brouwerij in het centrum van een grote stad in Nederland, midden jaren ’90.

Bier Brouwerij Maastricht
Bier Brouwerij Maastricht - Wyckse Witte

Na het succes van de familie van Aubel verkochten zij brouwerij de Ridder aan biergigant Heineken in 1982. Heineken koos ervoor het Ridder Pilsener, de Maltezer en het Oud Bruin te blijven brouwen. Daarnaast ziet in 1988 de Wieckse Witte het levenslicht, dat later het tweede bekendste witbier wordt op de markt, na Hoegaarden. Door het succes van voornamelijk de Wieckse Witte bestond de productie in 1995 voor 50% uit het brouwen van dit witbiertje. Op 31 oktober 2002 gaf de biergigant echter aan de deuren te gaan sluiten van de Ridder brouwerij in december van hetzelfde jaar, aangezien de brouwerij te klein was voor de immense vraag.

Maltezer Bier

Tot zover de geschiedenis les. Er wordt nieuw leven geblazen in de brouwerij as we speak. Vanaf begin juni 2018 heeft stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer haar deuren (weer) geopend en vloeit het bier weer rijkelijk. De brouwerij is omgetoverd tot een totaal concept, inclusief rondleidingen, een brasserie, een proeflokaal en een bierwinkel. In de brouwerij wordt Maltezer Bier weer naar oud recept gebrouwen, die uiteraard vers van tap te verkrijgen is in onze brasserie. Daarnaast zullen er nog een 7-tal andere bieren gebrouwen gaan worden. Welke bieren dit zullen zijn blijft nog even geheim! Nieuwsgierig naar het hele verhaal?

Boek een rondleiding »

Bier Brouwerij Maastricht

Leuk dat je interesse hebt in een rondleiding. Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in en we nemen contact met je op.